HEADLINES
Loading...

Η NASA στέλνει αγρότες στον Άρη

Αγρότες πρέπει να είναι οι πρώτοι άποικοι στον Άρη, καθώς η δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων στον «Κόκκινο Πλανήτη» απαιτεί την καλλιέργεια τροφίμων... «Ένα από τα πράγματα που θα μάθει κάθε άποικος στον Άρη είναι ότι η παραγωγή τροφίμων είναι κοπιαστική. Δεν είναι κάτι απλό», δήλωσε η Penelope Boston από το Ινστιτούτο Εξορύξεων και Τεχνολογίας στο Νέο Μεξικό κατά την ομιλία της σε συνέδριο για τον Άρη στο πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσιγκτον. «Πριν εκατοντάδες χρόνια σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ασχολούνταν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων», προσέθεσε.

Με αυτό το δεδομένο, η NASA ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για τη δυνατότητα καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων στον Άρη.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη στα μέσα του 2030.

Η καλλιέργεια πάντως στον Άρη δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εύκολη αφού ο πλανήτης δέχεται το μισό φως του ήλιου από αυτό που δέχεται η Γη, ενώ ακόμα λιγότερες ακτίνες αναμένεται να φτάνουν τελικά στα φυτά, περνώντας μέσα από το θερμοκήπιο.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον χρειάζεται επιπλέον φως, απαιτείται και περισσότερη ενέργεια.

Προς το παρόν η NASA εξετάζει τη χρήση λαμπτήρων LED για να παράσχει στα φυτά μόνο τα μήκη κύματος που χρειάζονται για να αναπτυχθούν αποτελεσματικά.

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης αν τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν σε χαμηλότερες πιέσεις από αυτές της Γης, δεδομένου ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι και το θερμοκήπιο για να την αντέξει.

Άλλο ένα θέμα είναι η ακτινοβολία. Ο Άρης δεν διαθέτει την προστατευτική ατμόσφαιρα της Γης, οπότε διαστημικά σωματίδια θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στην επιφάνειά του σκοτώνοντας τους ανθρώπους και καταστρέφοντας τα θερμοκήπια.

Παρά τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια μέρα η καλλιέργεια στον Άρη θα γίνει πραγματικότητα.

«Κάθε μεγάλη μετανάστευση στην ιστορία έγινε γιατί οι άνθρωποι πήραν μαζί τους την αγροτική καλλιέργεια. Όταν μαθαίνεις να παίρνεις τα φυτά σου μαζί σου δεν πας μόνο για επίσκεψη αλλά μπορείς να μείνεις και να ζήσεις εκεί», δήλωσε ο Δρ. Robert Ferl από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Σημειώνεται ότι τεχνολογίες καλλιέργειας φυτών σε εδάφη εκτός Γης δοκιμάζουν και επιστήμονες του Κινεζικού Κέντρου Έρευνας Αστροναυτών και Εκπαίδευσης, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου εξωγήινου λαχανόκηπου στον πλανήτη Άρη.

Μέχρι στιγμής έχουν καλλιεργήσει τέσσερα είδη λαχανικών στο “οικολογικό σύστημα υποστήριξης ζωής”, μια καμπίνα όγκου 300 κυβικών μέτρων, που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να αναπτύσσουν το δικό τους οξυγόνο, νερό και τροφή όταν θα βρίσκονται σε διαστημικές αποστολές.

Το είδαμε εδώ