HEADLINES
Loading...

Άγνωστα τα αίτια θανάτου του διάσημου χάκερ Μπάρναμπι Τζακ

Παραμένουν άγνωστα τα αίτια θανάτου του χάκερ Μπάρναμπι Τζακ, ο οποίος πέθανε την Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο, εν όψει της παρουσίασης τρωτών σημείων σε ιατρικές συσκευές στη συνδιάσκεψη Black Hat στο Λας Βέγκας. Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί, η αστυνομία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτοψία, ωστόσο εκτιμάται πως τα αποτελέσματά της μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και ένα μήνα. Όπως είχε δηλώσει, μία από τις τεχνικές ήταν σε θέση να προκαλέσει το θάνατο ενός ανθρώπου από απόσταση εννέα μέτρων. Όπως ανακοίνωσε η IOActive, η εταιρεία ασφαλείας στην οποία ο 35χρονος «white hat» χάκερ (χάκερ που «σπάει» συστήματα για να επιδείξει τα κενά ασφαλείας τους έτσι ώστε να καλυφθούν έγκαιρα και όχι για κακόβουλους σκοπούς) Τζακ είχε καθήκοντα διευθυντή του τμήματος εμφυτευμένων συσκευών, έγραψε στο Twitter τα εξής: «χαμένος αλλά ποτέ ξεχασμένος, ο αγαπημένος μας πειρατής, Μπάρναμπι Τζακ, απεβίωσε».

Ο Μπάρναμπι Μάικλ Ντάγκλας Τζακ, γεννηθείς στο Όκλαντ της Ν.Ζηλανδίας στις 22 Νοεμβρίου του 1977, έγινε ένας από τους πλέον διάσημους χάκερ στον πλανήτη μετά από μία επίδειξη hacking το 2010, κατά την οποία παραβίασε ένα ΑΤΜ, κάνοντάς το να βγάζει λεφτά από μόνο του- η εν λόγω τεχνική κατονομάστηκε «Jackpotting», και είχε αρχίσει να την αναπτύσσει το 2008, αγοράζοντας δύο ΑΤΜ μέσω του Ίντερνετ. Αργότερα, εξειδικεύτηκε στον τομέα των ιατρικών μηχανημάτων, επιδεικνύοντας τρωτά σημεία σε αντλίες ινσουλίνης, που επέτρεπαν στην χορήγηση θανατηφόρων δόσεων. Ακόμη, είχε ασχοληθεί με το αντικείμενο της παραβίασης βηματοδοτών/εμφυτευμένων απινιδωτών έτσι ώστε να προκαλούν θανατηφόρα σοκ στον κάτοχό τους, επιδεικνύοντας στο περιοδικό SC Magazine μία τεχνική που αξιοποιούσε μία «μυστική λειτουργία» στις συσκευές.

Ο Τζακ ήταν μία αξιοσέβαστη φιγούρα του χώρου της ασφαλείας, με συνεργάτες του να σχολιάζουν πως η δουλειά του μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση πολλών ζωών παγκοσμίως. Το αντικείμενο της παρουσίασής του στη συνδιάσκεψη είχε τίτλο «Εμφυτευόμενες ιατρικές συσκευές: χακάροντας ανθρώπους», με θέμα το πώς μπορούν να παραβιαστούν τέτοιου είδους συσκευές, και πώς μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλειά τους. Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, το δωμάτιο όπου θα λάμβανε χώρα η παρουσίαση θα χρησιμοποιηθεί για την απόδοση τιμών από τους φίλους και συνεργάτες του εκλιπόντα την ημέρα για την οποία ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση (Πέμπτη 1 Αυγούστου).

Η αντίδραση της διαδικτυακής κοινότητας στο θάνατό του ήταν πολύ μεγάλη, αντίστοιχη αυτής που είχε σημειωθεί μετά το θάνατο του χάκερ Άαρον Σβαρτς πριν από μερικούς μήνες. Λόγω του αντικειμένου ενασχόλησής του και της χρονικής συγκυρίας (πριν την παρουσίασή του στη συνδιάσκεψη) έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.