HEADLINES
Loading...

NYTimes: Μυστικές συνομιλίες Καρζάι με τους Ταλιμπάν

Με στόχο την ειρήνη με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν ο πρόεδρος Καρζάι βλέπει μυστικά ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν και έχει συνομιλιες μαζί τους. Την είδηση δημοσιεύουν οι New York Times επικαλούμενοι Δυτικούς αλλά και Αφγανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου επιβεβαιώνει την διεξαγωγή των μυστικών συνομιλιών και δηλώνει ότι τους τελευταίους δύο μήνες αυτές πηγαίνουν καλά. Όμως αξιωματούχος τονίζει στην εφημερίδα ότι οι συνομιλίες τις οποίες ζήτησαν οι Ταλιμπάν δεν είχαν ως τώρα απότέλεσμα και ο Καρζάι εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι εχθρικός προς τις ΗΠΑ.

Ο Αφγανός πρόεδρος τον περασμένο Νοέμβριο αρνήθηκε να υπογράψει διμερή συμφωνία με την κυβέρνηση Ομπάμα λέγοντας ότι αυτό θα το κάνει μετά την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην χώρα του τον προσεχή Απρίλη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα μετά την άρνηση του Καρζάι για υπογραφή συμφωνίας θα συναντηθεί σήμερα με αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον της Αμερικανικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Αφγανιστάν ότι θα αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους από την χώρα μέσα στο 2014 πράγμα που σημαίνει ότι ο στρατός της χώρας θα μείνει να πολεμά μόνος του ενάντια στους Ταλιμπάν.

Πηγή: protothema.gr