HEADLINES
Loading...

Για πρώτη φορά ο Πούτιν επισκέπτεται την Κριμαία - Είναι πλέον δικό του έδαφος

Επίδειξη πατριωτισμού και σύσφιξη των σχέσεων με τη μητέρα Ρωσία επιχειρεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την επίσκεψή του στην Κριμαία για τον σημερινό εορτασμό της νίκης των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας. Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χερσόνησο μετά την προσάρτησή της στη Ρωσία. Με αυτή, σύμφωνα με τα σχόλια του ξένου τύπου, ο Πούτιν φιλοδοξεί να στείλει σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και να τονώσει το πατριωτικό φρόνημα εν μέσω της σοβαρής κρίσης με την Ουκρανία.

Ως την τελευταία στιγμή, το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωνε αν ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί τελικά στην Κριμαία, όπως φημολογούνταν έντονα τις τελευταίες ημέρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίσκεψης. «Το βρίσκω λυπηρό», είπε, «να χρησιμοποιείται μια τέτοια μέρα για να παραστεί σε στρατιωτική παρέλαση σε μια τόσο τεταμένη γεωγραφικά περιοχή».


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τελικά έφυγε για την Κριμαία αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας στην οποία συμμετείχαν 11.000 στρατιώτες και 69 αεροπλάνα και άρματα μάχης. «Χαιρετίζω το έθνος των νικητών», είπε ο Πούτιν στη σύντομη, αλλά γεμάτη πατριωτικά συνθήματα ομιλία του. Ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί στην παρούσα κρίση με την Ουκρανία και προτίμησε να κάνει μια ιστορική αναδρομή στις ηρωικές στιγμές της χώρας. Αναφέρθηκε στην «πλούσια ιστορία της Ρωσίας», έπλεξε το εγκώμιο των πεσόντων στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και των βετεράνων και υποσχέθηκε ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί οι ήρωες».


Ο Πούτιν παρίσταται στη στρατιωτική παρέλαση στη Σεβαστούπολη μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κριμαίας. Στο πρόσφατο δημοψήφισμα, οι κάτοικοί της είχαν εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την προσάρτηση στη Ρωσία. Οπως δήλωσαν διάφοροι παριστάμενοι σε συνεργείο του CNN, «είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που γίναμε ξανά κομμάτι της Ρωσίας».