HEADLINES
Loading...

Το βουνό που φλέγεται ασταμάτητα

Το Yanar Dag βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν και είναι ένα ηφαιστειακό βουνό γνωστό και με την ονομασία «το βουνό που καίγεται». Ο λόγος;

Όπως μαρτυρά και το όνομά του το βουνό φλέγεται ασταμάτητα ενώ η φωτιά που το αγκαλιάζει δεν σβήνει ποτέ! Βρίσκεται στη χερσόνησο Absheron, 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπακού, προκαλώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων που επισκέπτονται συχνά την περιοχή.

Η φωτιά αγκαλιάζει το βουνό σχηματίζοντας ένα πύρινο τείχος, ενώ το παράδοξο αυτό φαινόμενο οφείλεται στο φυσικό αέριο που υπάρχει κάτω από το έδαφος το οποίο δημιουργεί εκρήξεις και φλόγες. Περίπου 200 μέτρα μακριά από το βουνό βρίσκεται ένα ασθενές ενεργό ηφαίστειο που εκτοξεύει ένα μείγμα λάσπης και θείου που έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Υπάρχουν ένα σωρό τοπικοί μύθοι σχετικά με την προέλευση της φωτιάς στο Yanar Dag. Μια ιστορία λέει ότι ένας βοσκός άναψε κατά λάθος φωτιά πετώντας ένα τσιγάρο και ο λόφος καίει από τότε.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους θρύλους οι ντόπιοι θεωρούν ότι το βουνό είναι ιερό. Τα ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι ο Marco Polo είχε παρατηρήσει τις φλόγες σε όλη τη χερσόνησο Absheron κατά την επίσκεψή του στο Μπακού τον 13ο αιώνα, ενώ ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς έγινε μάρτυρας και αυτός της φωτιάς πέντε αιώνες αργότερα: «Αυτό είναι σίγουρα το πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό πράγμα που έχω δει και δεν υπάρχει πουθενά αλλού», έγραψε.

Δείτε τις φωτογραφίες: