HEADLINES
Loading...

Όνειρο θερινής νυκτός οι διακοπές για το 75% των Ελλήνων

Άγνωστη λέξη τείνουν να γίνουν για τους Έλληνες οι "διακοπές", καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, φέτος παρατηρείται περαιτέρω μείωση του χρόνου τους ενώ ένα αρκετό μεγάλο ποσοστό δεν θα πάει καν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, περισσότεροι από 75 στους 100 Έλληνες, θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Μάλιστα στη σχετική ερώτηση, η κύρια απάντηση ήταν "πλάκα μας κάνετε!". Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι κατά 75% οικονομικοί λόγοι, κατά 15% η επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια και 10% επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι.

Από τους τυχερούς που θα φύγουν, το 40% θα διαμείνει σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι, το 30% σε συγγενικό και το υπόλοιπο 30% σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια.

Η διάρκεια των διακοπών όλο και περιορίζεται, καθώς 4 ημέρες θα διαρκέσουν για το 40%, 7 ημέρες για το 25%, 10 ημέρες για το 20%, 15 ημέρες για το 13% και 20 μέρες για το 2%.

Η μείωσης της διάρκειας των καλοκαιρινών διακοπών, εκτιμάται, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, ότι οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του του σύγχρονου Έλληνα, ένταση της οικονομικής δυσπραγίας-δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών.

Παράλληλα, εξαφανίστηκε και η διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές, π.χ. κατά τα εορταστικά τριήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ. ενώ οι Έλληνες "ψηφίζουν" κατά 80% θάλασσα, με το βουνό να κερδίζει μεν έδαφος αλλά να παραμένει αρκετά πίσω, με 20%. Όσον αφορά τους εκτός συνόρων τουριστικούς προορισμούς, φέτος θα παρουσιάσουν μείωση που αγγίζει το 52%.