HEADLINES
Loading...

Σουδάν: Ελεύθερη η χριστιανή που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για αποστασία

Ελεύθερη αφέθηκε τελικά τη Δευτέρα (23/6) η Σουδανή που είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή προσηλυτίστηκε στο χριστιανισμό.

Η Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισάγκ, κόρη μουσουλμάνου αλλά χριστιανή η ίδια όπως και ο σύζυγός της, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Σουδάν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού στις 15 Μαΐου, με βάση τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται στη χώρα και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος.

Η υπόθεση της 27χρονης αυτής γυναίκα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Δύση, αλλά και από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ισάγκ «απελευθερώθηκε πριν από λιγότερο από μία ώρα», δήλωσε ο Μοχάναντ Μουστάφα, προσθέτοντας: «Είναι πλέον εκτός της φυλακής».

«Το εφετείο διέταξε την απελευθέρωση της Μίριαμ Γιαχία και την ακύρωση της (προηγούμενης) απόφασης», μετέδωσε λίγο νωρίτερα το πρακτορείο του Σουδάν SUNA. Από την πλευρά τους ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει στις 31 Μαΐου ότι Σουδανοί αξιωματούχοι εργάζονται για την απελευθέρωση της γυναίκας.

Σύμφωνα πάντως με τον Μουστάφα, οι αρχές του Σουδάν αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως αύριο Τρίτη τους λόγους για την απελευθέρωση της Ισάγκ.

Η 27χρονη, μητέρα ενός αγοριού 20 μηνών που βρισκόταν στη φυλακή μαζί της, καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις για «μοιχεία». Βάσει της σαρίας μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί μη μουσουλμάνο και κάθε γάμος τέτοιου είδους θεωρείται μοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισάγκ γέννησε στη φυλακή ένα κοριτσάκι, δώδεκα ημέρες αφού καταδικάστηκε σε θάνατο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από το κελί που μοιραζόταν με άλλες γυναίκες σε μια κλινική της φυλακής.

Ο Μουστάφα και τέσσερις ακόμη δικηγόροι ειδικευμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν αναλάβει την υπεράσπιση της Ισάγκ δωρεάν. Είχαν ασκήσει έφεση στην καταδίκη της, η οποία εξετάστηκε από μια επιτροπή τριών δικαστών.