HEADLINES
Loading...

Από τη φυλακή στη χλιδή χάρη στο Facebook

Ο Τζέισον Φικ, ιδρυτής του WTF Magazine και του FunnierPics.net, είναι ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης που βγάζει περίπου 275.000 δολάρια το μήνα. Ωστόσο πριν από τρία χρόνια, ο Φικ ήταν φτωχός, στη φυλακή, και στα όρια της αυτοκτονίας. Τη ζωή του την άλλαξε το Facebook...

Τα οικονομικά προβλήματα του Φικ αρχίζουν από το 2005 όταν δούλευε ως μεσίτης. Καθώς περνούσαν οι μήνες, η αγορά βούλιαζε και τον έριξε σε «οικονομική δίνη», όπως λέει ο ίδιος. Εχοντας μια γυναίκα και ένα μικρό παιδί να στηρίξει έψαχνε απεγνωσμένα τρόπο να βγάλει χρήματα.

Κάποιοι φίλοι του τον πλησίασαν για την έναρξη ενός δικτυακού τόπου και μαζί δημιούργησαν το WTFMagazine.com. Το ακρωνύμιο, δεν σημαίνει «What The F**k» αλλά «Where is the Fun» και η ιστοσελίδα θα είχε πρωτότυπο και διασκεδαστικό περιεχόμενο. Έτσι ξεκίνησαν για πλάκα στην αρχή χωρίς χρήματα.

Ωστόσο λίγο καιρό μετά το άνοιγμα του WTF, ο Φικ βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα. Καθώς βρισκόταν στη Βαλτιμόρη για να πάρει συνέντευξη από μία ομάδα κασκαντέρ, τους Adrenaline Crew, είχαν καθίσει όλοι σε ένα πάρκινγκ, όταν ξέσπασε μια φιλονικία λόγω... μέθης. Ξαφνιασμένος, ο Φικ άρχισε να κινηματογραφεί τον καυγά με το smartphone του, αλλά όταν τα πράγματα έγιναν πολύ σοβαρά, σταμάτησε την καταγραφή και προσπάθησε να τους χωρίσει. Αντ 'αυτού, κατηγορήθηκε για δήθεν προγραμματισμό της φιλονικίας και βρέθηκε να κατηγορείται για απόπειρα φόνου.

«Ήταν μία ηλίθια φιλονικία μεθυσμένων», είπε, προσθέτοντας ότι είχε συναντήσει τους ανθρώπους που εμπλέκονταν στον καυγά μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα. «Σύμφωνοι, οι άνθρωποι χτυπήθηκαν πολύ άσχημα αλλά εγώ δεν είχα τίποτα να κάνω με αυτό»

Ετσι ο Φικ βρέθηκε στη φυλακή και η οικογένειά του χρησιμοποίησε τα τελευταία τους χρήματα για να βρει δικηγόρο. Δύο μήνες αργότερα, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και ο Φικ αφέθηκε ελεύθερος.

«Δεν μπορούσα να βρω ούτε μία απλή δουλειά στα McDonald 's, γιατί χρώσταγα αμέτρητα χρήματα. Το παιδί μου με κράτησε στη ζωή, ήμουν σχεδόν αυτοκτονικός. Ηταν μια καταστροφή για μένα», αναφέρει ο ίδιος

Ο Φικ προσπάθησε να βρει τρόπους για να βγάλει πολλά χρήματα γρήγορα. Η ιστορία του με τη φυλακή ήταν τόσο παράξενη που σκέφτηκε να την κάνει βιβλίο. Ωστόσο καθότι δεν ήταν γνωστός συγγραφέας, αποφάσισε να αποκτήσει πρώτα ακόλουθους στο facebook.

«Ο μόνος πόρος που είχα ήταν τα social media, και ήταν δωρεάν. Κι έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω από εκεί.»

Αρχικά, έκανε μόνο μία σελίδα στο Facebook, που αντιπροσώπευε το WTF Magazine. Πριν από καιρό, κατάλαβε ότι οι σελίδες, ακόμη και εντελώς άσχετες με την ιστοσελίδα του, θα μπορούσαν να είναι επίσης χρήσιμες.

«Πραγματικά δεν έχει σημασία αν μια σελίδα ήταν ειδική για το εμπορικό σήμα μου. Θα μπορούσαν να διαφημιστώ είτε μέσω της σελίδας του WTF ή ακόμα και στο Family Guy fans, για παράδειγμα. Εφ 'όσον κάποιος κάνει like στη σελίδα ήταν ένας ακόμη υποψήφιος πελάτης.»

Ο Φικ έθεσε ως στόχο να χτίσει και να διατηρήσει πάρα πολλές σελίδες στο facebook διαφορετικού περιεχομένου. Η γυναίκα του νόμιζε ότι ήταν τρελός. «Δεν είχαμε να φάμε κι εγώ πέρναγα τις ώρες μου στον υπολογιστή» εξηγεί.

Πλέον ο Φικ κατέχει περίπου 40 σελίδες στο Facebook και ελέγχει πάνω από 28.000.000 "likes". Οι σελίδες φτάνουν τα 260.00.000 ανθρώπους στο facebook και η ιστοσελίδα του έχει εκατομμύρια προβολές σελίδων το μήνα. Αυτό του εξοικονομεί πολλά εκατομμύρια το χρόνο σε διαφημιστικά έσοδα.

Πλέον σε ηλικία 40 ετών, ο Φικ είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος και η περιουσία του έχει γίνει εξ ολοκλήρου από το Facebook. Ακούγεται μεν απλό, αλλά έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο χάκερ και ψηφιακών κλεφτών στο κοινωνικό δίκτυο.