HEADLINES
Loading...

Πώς λειτουργούν τα πυροτεχνήματα

Καθώς κοπάζουν τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα της 4ης Ιουλίου που φώτισαν και φέτος τον Αμερικανικό ουρανό, πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι η μαγική χημεία που κρύβεται πίσω από αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα.

Ενα πυροτέχνημα είναι ουσιαστικά ένας σωλήνας ή μία σφαίρα με εκρηκτικά και φυτίλι χρονικής καθυστέρησης που οδηγεί σε αυτά. Τα εκρηκτικά συνήθως περιέχουν μικρές μπάλες, περίπου 2,5 με 3 εκατοστά σε διάμετρο, από χρωματιστά εκρηκτικά, που ονομάζεται «αστέρια» και λάμπουν στον ουρανό μόλις εκραγούν.

Η ανάφλεξη του εκρηκτικού με μία εκρηκτική γόμωση στο κέντρο του πυροτεχνήματος είναι αυτή που δημιουργεί την έκρηξη. Η πυροδότηση του δημιουργεί αέριο υψηλής πίεσης που εκτοξεύει τα πολύχρωμα αστέρια.

Η θερμότητα, το ύψος, και το μέγεθος της έκρηξης του πυροτεχνήματος εξαρτάται από την πολύ συγκεκριμένη χημεία των εκρηκτικών στο ίδιο το πυροτέχνημα, αλλά ακόμη και τα χρώματα τους προσδιορίζονται από τη χημική τους σύνθεση.

«Οτι βλέπετε σε μια επίδειξη πυροτεχνημάτων είναι καθαρή Χημεία» αναφέρει ο Τζον Κονκλινγκ από την Αμερικανική Χημική Κοινότητα. «Τα χρώματα όλα παράγονται από πολύ ειδικά χημικά μείγματα»

Κάθε αστέρι περιέχει έναν οξειδωτικό παράγοντα και εκρηκτικά που δημιουργούν την έντονη θερμότητα και έκρηξη του αερίου. Οι σφαίρες περιέχουν επίσης μια χημική ουσία για τα χρώματα τους, που συνήθως βασίζεται σε μέταλλα.

Για παράδειγμα ο χαλκός βγάζει πράσινο χρώμα


Τα μέταλλα αυτά δημιουργούν πολύχρωμες λάμψεις με δύο τρόπους: Μερικά θερμαίνονται και κυμαίνονται ανάμεσα στο κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο ή το λευκό χρώμα ανάλογα με το πόσο ζεστή ήταν η έκρηξη.

Αλλα πυροτεχνήματα δημιουργούν λάμψεις, αφήνοντας συγκεκριμένα χρώματα. Τα άτομα μετάλλου στα αστέρια απορροφούν θερμική ενέργεια από το εκρηκτικό κύμα, και απελευθερώνουν λάμψη, αλλά το φως που απελευθερώνεται είναι ειδικό για το άτομο στο μείγμα, επειδή τα ηλεκτρόνια που δημιουργούν τη λάμψη μπορούν να κινηθούν μόνο μεταξύ ορισμένων επιπέδων ενέργειας, εκπέμποντας λάμψεις με πολύ συγκεκριμένα χρώματα. Ετσι έχουμε μωβ, μπλε και πράσινα πυροτεχνήματα.

Δεν είναι μόνο το πυροτέχνημα που φαίνεται όμορφα αλλά κάνει και έναν εκπληκτικό ήχο. Αυτή είναι μια ηχητική έκρηξη που δημιουργείται από τα αέρια στο εσωτερικό του πυροτεχνήματος από την ταχύτητα του ήχου.

iefimerida.gr