HEADLINES
Loading...

Τζον Κέρι: Προειδοποίηση και απειλές για Άσαντ

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση Άσαντ για τη σύσκεψη «Γενεύη 2» απηύθυνε σήμερα ο Τζον Κέρι, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα σχετικά με τη λήψη άλλων «επιλογών» όσον αφορά τη συριακή κρίση. «Πάμε στη Γενεύη 2 για να εφαρμόσουμε τη Γενεύη 1 και αν ο Άσαντ δεν το κάνει, ανοίγει την πόρτα για μια πιο ισχυρή απάντηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να εξαπατηθεί από το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επισήμανε ο Κέρι, συμπληρώνοντας πως ο σημερινός πρόεδρος δεν έχει θέση στο μέλλον της Συρίας.

«Κανείς δεν θα εξαπατηθεί», δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι στόχος της διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου, της λεγόμενης Γενεύης 2, που ξεκινά την Τρίτη στην Ελβετία, είναι «η εφαρμογή της Γενεύης 1», της διεθνούς συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2012 χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί και η οποία προβλέπει την εγκαθίδρυση στη Συρία μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Κέρι ρωτήθηκε σχετικά με μια επιστολή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών προς τον ΟΗΕ, στην οποία η Δαμασκός προειδοποιεί ότι στα μάτια της στόχος της Γενεύης 2 είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όχι μια συζήτηση για την πολιτική μετάβαση.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει την προηγούμενη εβδομάδα το καθεστώς Άσαντ ότι προσπαθεί να «αλλάξει το θέμα» της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης.

Το συριακό καθεστώς μπορεί να «καυχιέται, να διαμαρτύρεται και να διαστρεβλώνει τα πράγματα. Το ουσιαστικό είναι ότι πάμε στη Γενεύη 2 για να εφαρμόσουμε τη Γενεύη 1 και αν ο Άσαντ δεν το κάνει, ανοίγει την πόρτα για μια πιο ισχυρή απάντηση», προειδοποίησε ο Κέρι, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν πολλές επιλογές όσον αφορά τη συριακή κρίση.

«Δεν έχουν τελειώσει οι επιλογές όσον αφορά τα όσα ενδέχεται να κάνουμε για να αυξήσουμε την πίεση», είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι καθώς ξεκινάμε για τη Γενεύη και αρχίζουμε τη διαδικασία αυτή, θα καταστεί προφανές ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική λύση, αν ο Άσαντ δεν συζητά για μια μετάβαση και αν πιστεύει ότι θα είναι μέρος του μέλλοντος αυτού», σημείωσε ο αμερικανός υπουργός.