Το πιο ακριβό χάμπουργκερ στον κόσμο: κοστίζει 325.000 δολάρια!

Επιστήμονες στην Ολλανδία έχουν δημιουργήσει ένα διπλό χάμπουργκερ με τη συναρμολόγηση μικροσκοπικών κομματιών ιστού μυών βοείου κρέατος που καλλιεργούσαν σε ένα εργαστήριο. Το χάμπουργκερ που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο από επιστήμονες κόστισε $ 325,000 για να παραχθεί και θα μαγειρευτεί και σερβιριστεί σε διάφορες εκδηλώσεις στο Λονδίνο, τις επόμενες εβδομάδες. Γνωστό ως κρέας Ιη Vitro ή καλλιεργημένο κρέας, οι ερευνητές ελπίζουν να κερδίσουν κονδύλια για την έρευνα για την περαιτέρω προώθηση του σχεδίου τους. Ο πρώτος γύρος της χρηματοδότησης δόθηκε στην ομάδα μέσω ενός χορηγού ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

Το χάμπουργκερ χρειάστηκε τη δημιουργία δεκάδων δισεκατομμυρίων κυττάρων, τα οποία καλλιεργήθηκαν από το λαιμό μιας αγελάδας που πήραν από ένα σφαγείο.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σχέδιο καλλιέργειας κρέατος το 2011, όταν δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο περιοδικό Environmental Science and Technology, που έλεγε πως ένα εργαστηριακό κρέας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη σπατάλη νερού, γης και ενέργειας. To καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των αερίων μεθανίου που δημιουργούνται από τα ζώα.

Η ομάδα καλλιέργησε το κρέας με τη χρήση βλαστικών κυττάρων και την ιατρική έρευνα που εξέτασε πρόσφατα πώς να δημιουργήσει ιστούς και όργανα στο εργαστήριο, μια πρακτική γνωστή ως μηχανική ιστών.

Η καλλιέργεια κρέατος σε ένα εργαστήριο εξακολουθεί να είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή δουλειά, που οδήγησε σε ένα χάμπουργκερ αξίας 325.000 δολαρίων. Ουσιαστικά, το burger αποτελείται από 20.000 λεπτές λωρίδες καλλιεργημένων μυϊκού ιστού.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καθόλου λίπος στο χάμπουργκερ, που σημαίνει πως έχει οδηγήσει σε ένα "αρκετά καλό" προϊόν το οποίο θα σερβίρεται μόνο με αλάτι και πιπέρι κατά την πρώτη γευστική δοκιμή στο Λονδίνο.

Το χάμπουργκερ, δυστυχώς, δεν είναι πλήρως δημιουργημένο με μη ζωικά μέρη. Εμβρυϊκός ορός μόσχου εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των κυττάρων, αν και οι επιστήμονες σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν το τμήμα με μη ζωικά προϊόντα στο μέλλον.

Ενώ το χάμπουργκερ έχει ως στόχο να μειώσει τα αέρια μεθανίου θα πρέπει να λύσει μερικά άλλα ζητήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα, οι οποίοι ανησυχούν ότι μπορεί να μην είναι αρκετά ασφαλές για κατανάλωση σε μια μαζική κλίμακα. Άλλοι ερευνητές ανησυχούν ότι τα χάμπουργκερ, απλά δεν θα ανταποκριθούν στη γεύση που έχουν μάθει να περιμένουν οι καταναλωτές .

Η βιοεκτύπωση σε 3-D είναι ακόμα στα σπάργανα, αλλά, όπως η τεχνολογία και τα άλλα εμπόδια της έρευνας ξεπερνιούνται, το κόστος παραγωγής του κρέατος θα μειωθεί αναπόφευκτα. Οι ερευνητές επίσης σημειώνουν ότι πέρα από την αποφυγή σφαγής ζώων υπάρχει και η μείωση των αποβλήτων καθώς επίκεντρο είναι μόνο το κρέας και όχι τα άλλα τμήματα ζώων, τα οποία συχνά πετιούνται.

Εν τω μεταξύ, ερευνητές από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να βρίσκουν νέους και συναρπαστικούς τρόπους για τη δημιουργία καλλιεργημένου κρέας.

Είστε έτοιμοι να φάτε ένα πραγματικό προϊόν κρέατος που δεν προέρχεται από τη σφαγή ζώων;

Το είδαμε εδώ