HEADLINES

Ευρωπαϊκό Debate: Άγριο χώσιμο Τσίπρα στους Μερκελιστές σε ανώτατο Ευρωπαϊκό επίπεδο!

Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων επιτέλους χαρήκαμε που είδαμε εναν Έλληνα πολιτικό να μιλάει για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών σε ανώτατο επίπεδο. Μίλησε Ελληνικά και είπε αυτά που συμφέρουν όλους τους Ελληνες και Ευρωπαίους πολίτες.

Δείτε αποσπάσματα από το Ευρωπαϊκό Debate:

Η παρουσίαση των υποψηφίων

Τσίπρας: "Είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και κατάγομαι από την Ελλάδα που έχει πληγεί από τη λιτότητα. Τα αποτελέσματα της λιτότητας εύχομαι να μην τα ζήσει καμία άλλη χώρα. Ό,τι έγινε στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας που πρέπει να επαναληφθεί; Καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν την Αριστερά"

Γιούνκερ: "Θα ήθελα η Ευρώπη να γίνει πιο αλληλέγυα. Θα ήθελα να έχουμε τη συμφωνία για εμπορικές συναλλαγές με ΗΠΑ. Θέλω μια ΕΕ της ενέργειας και η Ευρώπη να είναι μεγάλη στα σημαντικά θέματα και πιο ταπεινή στα μικρά".

Σουλτς: "Είμαστε σε μια Ευρώπη που οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα των φορολογουμένων. Αυτό που θέλω είναι μια Ευρώπη δίκαιη για το συμφέρον των πολιτών".

Κέλλερ: "Αυτό που θέλω να πω στο ακροατήριο είναι ότι έχετε εσείς το λόγο, εσείς θα διαμορφώσετε την Ευρώπη. Θέλουμε μια κοινωνική ΕΕυρώπη, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, των πολιτών και εσείς θα έχετε το λόγο".

Τσίπρας: Να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στους υποψηφίους αφορούσε τους τρόπους καταπολέμησης της ανεργίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: "Αν συνεχίσουμε με τη λιτότητα, δεν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Έχουν δώσει πάνω από 1,5 τρισ. ευρώ για τις χρεοκοπημένες τράπεζες και έδωσαν μόνο 6 δισ. για τους άνεργους.
Θα πρέπει να γίνει μια νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για να διορθώσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που είναι η ανεργία των νέων ανθρώπων".

"Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Και κυρίως να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους στην Ευρώπη. Να δοθεί μια ανάλογη λύση με αυτή που δόθηκε στη Γερμανία το 1953", είπε αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: "Εμείς λέμε ότι πρέπει να σώσουμε την Ευρώπη, αλλάζοντάς την. Αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ελκυστική για τους νέους. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά".

Η επόμενη ερώτηση αφορά την ουκρανική κρίση: "Η Ευρώπη δυστυχώς πειραματίζεται με υλικά του Ψυχρού Πολέμου ακι αυτό είναι ένα πισωγύρισμα. Ανοίγεται μια πληγή στην Ευρώπη που δεν μπορεί να κλείσει με απειλές και κυρώσεις. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε την άνοδο των νεοναζί και να μην αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση νεοναζί στην Ουκρανία. Πρέπει να απαιτήσουμε τον διάλογο στα πλαίσια του ΟΑΣΕ και να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη", ήταν η τοποθέτηση του κ.Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε στο θέμα της θρησκείας: "Κάθε πολίτης που ζει σε ένα κράτος - μέλος της Ευρώπης, πρέπει να σέβεται τους συνταγματικός κανόνες του, όπως και το κράτος να σέβεται τις παραδόσεις του πολίτη. Είναι δικαίωμα όλων να πιστεύουν σε όποιον θεό θέλουν. Υπάρχει ένα κύμα αναχρονισμού και συντηρητισμού στην Ευρώπη. Αναχρονισμός είναι και όσα βλέπουμε στην Ισπανία που απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Είναι μια εξέλιξη που πρέπει να την αποτρέψουμε".

"Η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να προκρίνουμε την αλλαγή των συνόρων στην Ευρώπη, αλλά να σεβαστούμε το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιο, όπως να σεβαστούμε και το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, η Καταλονία και η Σκωτία θα μπορούσαν να έχουν μια πιο ενισχυμένη αυτονομία. Θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο και με την Ουκρανία που πρέπει να είναι γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη και όχι πεδίο διχασμού", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό και κυρίως στο Νότο. Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεσματική για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς", τόνισε.

Για το θέμα των μεταναστών: "Είναι απαράδεκτο η Μεσόγειος να έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο. Να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης για το πώς οι χώρες θα υποδεχτούν τους μετανάστες".

"Ένα θετικό βήμα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης έγινε και αυτό φαίνεται να αμφισβητείται. Δεν με παραξενεύει που κάποιοι σκέφτονται φωναχτά ότι κανένας από έμας δεν θα εκλεγεί πρόεδρος, όπως η κυρία Μέρκελ. Είτε η Ευρώπη θα προχωρήσει μπροστά με περισσότερη δημοκρατία ή το όραμα της ενωμένης Ευρώπης θα διαλυθεί", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

"Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσουμε την δημοκρατία. Οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα. θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στη συνέχεια θα βρούμε μια βιώσιμη λύση για το χρέος με την αλληλεγγύη και την δημοκρατία".

Ανεργία, τράπεζες, ουκρανική κρίση, θρησκεία και μετανάστες ήταν τα βασικά θέματα, για τα οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια του debate στις Βρυξέλλες.

Ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές, ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους και ο Αλέξης Τσίπρας από την Ευρωπαϊκή Αριστερά ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις κόντρες να μην λείπουν κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών, είπε ότι χρειάζεται " η συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε εξυγίανση. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη, πάνω στα παλιά χρέη".

Αμέσως μετά δέχτηκε την επίθεση του Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος του απάντησε ότι "στη χώρα σας οι τράπεζες ήταν δημόσιες και χρηματοδοτούσαν τα πολιτκά κόμματα, όπως και το δικό σας".

Για να ανταπαντήσει ο κ.Τσίπρας ότι: "Το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια το φάρμακο έκανε τον ασθενή χειρότερα από ό,τι η ίδια η ασθένεια", χρησιμοποιώντας το "τζόκερ" του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε στη χώρα μας για να μην βγει από την Ευρωζώνη, καθώς αγαπάει την Ελλάδα. "Επί σειρά ετών εργαζόμουν για να αποφύγω να μην βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ήθελα να παραμείνει. Δέχομαι πολλές κατηγορίες αλλά δεν θα δεχτώ ότι δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι για να στηρίξουμε την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.