HEADLINES
Loading...

Έμεινε επί 12 ημέρες σε βάθος 1.000 μέτρων

Ο Γερμανός σπηλαιολόγος, που είχε τραυματιστεί σοβαρά από κατολίσθηση και είχε παγιδευτεί πριν από 12 ημέρες σε βάθος 1.000 μέτρων στο σπήλαιο Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε στις βαυαρικές Άλπεις, ανασύρθηκε τελικά σήμερα στην επιφάνεια, έπειτα από μια μαζική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για την διάσωσή του και διήρκεσε μιάμιση εβδομάδα.

Ο 52χρονος Γιόχαν Βεστχάουζερ εξήλθε από το σπήλαιο αυτό κοντά στο Μπέρχτεσγκαντεν στις Άλπεις στις 11:44 πμ (12:44 ώρα Ελλάδος), αφού μεταφέρθηκε πάνω σ' ένα φορείο με ρόδες για περισσότερα από 6 χιλιόμετρα μέσα από ελικοειδείς σήραγγες και στενές ρωγμές στους βράχους του σπηλαίου, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης που εργάστηκαν για την διάσωσή του.

Ο Γερμανός σπηλαιολόγος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από κατολίσθηση στις 8 Ιουνίου, ενώ εξερευνούσε μαζί με δύο συναδέλφους του το σπήλαιο Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε, στα σύνορα με την Αυστρία. Ο 52χρονος δεν μπορούσε να βγει μόνος του στην επιφάνεια, καθώς αδυνατούσε να σταθεί όρθιος και να αναρριχηθεί στις απότομες και στενές, οριζόντιες και κάθετες σήραγγες του σπηλαίου.

Ο ένας από τους συναδέλφους του είχε παραμείνει μαζί του, ενώ ο δεύτερος είχε φύγει για να ζητήσει βοήθεια. Αυτός ο τελευταίος είχε χρειαστεί 12 ώρες για να καταφέρει να φτάσει στην επιφάνεια.

Περίπου 70 μέλη σωστικών συνεργείων εργάστηκαν μέσα στο σπήλαιο για να βοηθήσουν τον Βεστχάουζερ να βγει στην επιφάνεια, ενώ άλλες ομάδες, μαζί με γιατρούς, τον περίμεναν επάνω, σύμφωνα με την υπηρεσία της Βαυαρίας για επιχειρήσεις διάσωσης σε ορεινές περιοχές.

«Βρίσκεται τώρα στην επιφάνεια και λαμβάνει ιατρική φροντίδα», αναφέρει η υπηρεσία αυτή σε ανακοίνωσή της.

Οι στοές του σπηλαίου Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε φτάνουν σε βάθος 1.148 μέτρων και εκτείνονται σε μήκος 19,2 χιλιομέτρων.