HEADLINES
Loading...

Εξακολουθεί να κρατείται η 27χρονη γυναίκα που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για αποστασία

Οι σουδανικές αρχές παρέτειναν την κράτηση της νεαρής γυναίκας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για αποστασία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της.

Η Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισάγκ, 27 ετών, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ την Τρίτη, μία ημέρα αφού αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή, την ώρα που προσπαθούσε να φύγει από το Σουδάν με τον σύζυγο της και τα δύο τους παιδιά.

Και οι τέσσερις παραμένουν σήμερα υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα του Χαρτούμ. Η κράτηση της Ισάγκ παρατάθηκε για 72 ώρες, σημείωσε ο δικηγόρος της Μοχάναντ Μουστάφα, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η Ισάγκ κατηγορείται ότι προσπάθησε να φύγει από τη χώρα με πλαστά έγγραφα. Η νεαρή γυναίκα παρουσίασε στις αρχές τα έκτακτα ταξιδιωτικά έγγραφα που είχε εκδώσει η πρεσβεία του Νότιου Σουδάν στη χώρα και τη βίζα που έχει λάβει από την αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ.

Η Ισάγκ, κόρη μουσουλμάνου αλλά χριστιανή η ίδια όπως και ο σύζυγός της, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Σουδάν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού στις 15 Μαΐου με βάση τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται στη χώρα και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος.

Η υπόθεση της 27χρονης αυτής γυναίκας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Δύση και από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γυναίκα, μητέρα ενός αγοριού 20 μηνών που βρισκόταν στη φυλακή μαζί της, καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις για «μοιχεία». Βάσει της σαρίας μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί μη μουσουλμάνο και κάθε γάμος τέτοιου είδους θεωρείται μοιχεία.

Η Ισάγκ ήταν έγκυος όταν καταδικάστηκε και γέννησε στη φυλακή ένα κοριτσάκι δώδεκα ημέρες αφού καταδικάστηκε σε θάνατο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από το κελί που μοιραζόταν με άλλες γυναίκες σε μια κλινική της φυλακής.

Ο σύζυγος της Ισάγκ, ο Ντάνιελ Ουάνι, είναι αμερικανός πολίτης με καταγωγή από το Νότιο Σουδάν.