HEADLINES
Loading...

Δείτε τι θα πάθει ο εγκέφαλός σας αν δεν κοιμάστε όσο πρέπει!

Η χρόνια έλλειψη ύπνου λόγω είτε αϋπνίας, είτε νυχτερινής εργασίας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Βάσει πειραμάτων που έγιναν σε ζώα οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πλέον είναι κατά πόσο η ζημιά αυτή είναι όντως μη ανατρέψιμη και στους ανθρώπους, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ζίγκριντ Βίζεϊ του Κέντρου Ύπνου και Κιρκαδιανής Νευροβιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Journal of Neuroscience", διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου σε ποντίκια είχε ως συνέπεια να πεθάνει το 25% περίπου ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου τους.

Αν κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε ίσως, σύμφωνα με τους ερευνητές, να είναι τελικά μάταιο να προσπαθεί κανείς να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο - αφού η ζημιά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν πάντως ότι κάποια ημέρα θα είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα φάρμακο που θα προστατεύει τον εγκέφαλο από τις παρενέργειες του ανεπαρκούς ύπνου. Η Ζίγκριντ Βίζεϊ δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να εξεταστούν μετά θάνατο οι εγκέφαλοι εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες, για να διαπιστωθεί αν παρατηρείται κάτι ανάλογο και σε αυτούς.